Index__ Forum__ Książka gości__ Teksty__ Galerie__ Prasa__ Projekt Rekord__ WSK Team__ Linki__ Administracja__ Motocykle WSK Toplista__
Przepis na produkcję bimbru
Czw, 5 Cze 03 - Joint
Gdy nie stać Cię na krajowy alkohol, a po ruskiej wódce nic nie widzisz rankiem następnego dnia. Musisz sobie radzić sam.

ciepła woda 5 l
cukier 1 kg
drożdże 10 dag
Tab.1

Z podanych składników (patrz tab.1) sporządĽ mieszaninę, dokładnie wymieszaj by cukier się rozpuścił. Umieść to w ciepłym miejscu. Po 48 godzinach wytworzy się tzw. matka drożdżowa, czyli zalążek fermentacji niezbędny do dalszej produkcji alkoholu. Materiałem pomocniczym w następnej fazie produkcji okażą się pszenica wysoko glutenowa lub ziemniaki. Z podanych w tab.2 składników, w zależności czy posiadamy pszenicę lub ziemniaki, sporządzamy mieszaninę.

Składniki Mamy pszenicę Mamy ziemniaki
pszenica 5 kg -
púree ziemniaczane (surowe) - 1 kg
cukier 9 kg 9 kg
drożdże - 40 dag
woda 35 l 35 l
Tab.2

Do otrzymanej mieszaniny wlewamy matkę drożdżową i dokładnie mieszamy. Musimy pamiętać, aby cukier był dokładnie rozpuszczony. Wszystko wlewamy do szklanego gąsiora na wino (jest to najlepsze rozwiązanie, i najczęściej stosowane) i odstawiamy na miesiąc w pomieszczenie o temp. pokojowej. Ten czas poświęcamy na budowę aparatury potrzebnej nam do destylacji. To sprytne urządzenie cieszy z wiadomych względów dużą popularnością. Jego konstrukcja to wynik wieloletnich doświadczeń, badań i eksperymentów pionierów produkcji alkoholu.

W skład urządzenia wchodzą:

1. Szczelny pojemnik do gotowania "wina" i odprowadzania pary.

2. Przewody odprowadzające parę alkoholu. Wykonane muszą być wyłącznie z tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością.

3. Odstojnik nr1 i nr2. Służą do zatrzymywania osadu i innych zanieczyszczeń, których przykra woń jest przyczyną charakterystycznego zapachu samogonu. Korzystając wyłącznie z tej aparatury unikniesz takich niespodzianek. Wykonane są one ze słoików o pojemności 1l typu twist, pokrywki posiadają odprowadzenia do przewodów.

4. Chłodnica odprowadzająca ciepło za pomocą strumienia bieżącej zimnej wody.

Pamiętajmy, że zacier musimy dokładnie przecedzić przed gotowaniem. W ten sposób unikniemy jego przypalania do dna garnka lub spirali elektrycznej. Podczas gotowania płynu, na początku uzyskujemy alkohol ponad 90%(jest to najczystszy spirytus, bez woni bimbru itp. ) , następnie stężenie powoli spada. Stężenie alkoholu świeżo skroplonego powinniśmy stale kontrolować. Gdy osiągnie wartość ok. 40% przerywamy doświadczenie (bo dalszy produkt już mocno śmierdzi). Najlepszą wódkę uzyskujemy przez zmieszanie najmocniejszego spirytusu z wodą, a nie poprzez uzyskanie skroplonego trunku 40%. Z podanej ilości składników uzyskujemy ok.10 l wódki. Jeśli to za mało, zachowując proporcję możemy produkować bimber na skalę przemysłową.


Sob, 2 Sie 14. Odwiedzono nas 1152692 razy. Na stronie jest 3 osób.
© 2001-2004 by theBaldOne